Home  -> Nieuws Leeg plaatje
“Palmpasen en de Vlinders rond Hemelvaartsdag”
  Met Palmpasen ontvangen gedetineerden altijd palmtakjes. Vaak nemen ze er een paar extra mee – ook voor hun kameraden die niet in de kerk zaten.  Tijdens de viering worden de buxus-takjes gezegend en besprenkeld met wijwater. Ze symboliseren nieuw leven. 

Gedetineerden delen ze uit aan elkaar als ware hulpkosters. “Dit takje laat zien dat de dood niet het laatste woord heeft” hoor ik een gedetineerde enthousiast aan een bewaarder vertellen op de gang op weg terug naar cel. 

De fris groene takjes krijgen een plekje achter een kruisbeeld of als dat ontbreekt –stoppen gedetineerden de takjes vaak in een bakje met water. In de hoop dat het takje zo lang mogelijk groen blijft. Het fleurt de grauwe kleine cel wat op. Na Palmzondag zijn er door de hele bajes groene palmtakjes te zien. In een kier in het plafond bij de controlepost voor de bezoekershal tot in de bewaarders-kantoren op de afdelingen.

Gedetineerden vragen soms maanden na Pasen nog trots of ik hun cel wil zien en hoe goed de palmtakjes er bij staan. Maar vandaag kwam een gedetineerde euforisch naar me toe. “Weet jij wat ik zojuist op cel vond pastor? Vier vlinders. ’s Ochtends toen ik naar de werkzaal ging was mijn cel nog leeg. En bij terugkomst trof ik er vier aan. En zojuist telde ik er zeven en dat helemaal uit het niets. Is het geen wonder? Wit met zwarte vleugeltjes, prachtig. Ze kwamen uit de palmtakjes. ”

De buxusrups zit overal. Ook in de PI Leeuwarden J. Overal worden ze bestreden waar mogelijk. Maar in onze bajes worden ze liefdevol gekoesterd. Als teken van nieuw leven en Heilige Geest die ineens aanwezig is op cel…

 

Geert Rozema, geestelijk verzorger/ rk pastor in PI Leeuwarden 

Deze column is op persoonlijke titel geschreven

terug

Zondag 8 december 2019  


Zoeken


Lijn


© 2011 - Dienst Geestelijke Verzorging (Dienst Justitiële Inrichtingen, Ministerie van Veiligheid en Justitie)
      Disclaimer