Home  -> Nieuws Leeg plaatje
Angst en vertrouwen
 

De gedetineerden in onze gevangenissen en huizen van bewaring zijn niet allemaal mensen die slechte dingen doen. Vaak zijn ze behalve dader ook slachtoffer. Moeilijke dingen uit hen verleden en bepaalde situatie hebben mede gemaakt dat ze in de bajes terecht zijn gekomen. Wat trouwens geen verontschuldiging is, wel een verklaring.

 

Laatst hoorde ik van iemand in dit opzicht een bijonder verhaal. Frits – zo noem ik hem maar – zit hier omdat hij verdacht wordt van diverse inbraken in scholen. Wat is zijn verhaal?

‘Ik ben drie jaar lang afgeperst door iemand. Ik moest wat de stadsbank overliet van mijn uitkering aan hem geven. Onder bedeiging. En inderdaad, als ik het niet deed, ook mishandeling. Ik durfde niets tegen die man te doen. Ik was doodsbang voor hem. Ik durfde ook geen aangifte te doen. Toen hoorde ik van meedere inbraken in scholen in mijn woonplaats. Ik dacht: omdat ik vroeger weleens heb ingebroken in een school of een clubhuis, kan ik hier wel een geloofwaardig verhaal over vertellen. Toen ben ik naar de polite gegaan en heb mezelf aangegeven. Want hier binnen kan die vent mij niets doen. Ik voel me hier veilig. Ik heb nu ook aangifte tegen hem gedaan.’

Frits kwam dus als ontzettent bange man in het huis van bewaring. Hij heeft iets verzonnen, om op deze voor hem veilige plaats terecht te komen. Terwijl het onderzoek naar zijn ‘daden’ nog loopt, denkt hij met werkers in de PI na over wat voor hem nodig is als hij weer buiten zal zijn. Één  ding is al duidelijk: niet meer wonen in die plaats waar die afperser woont. Hij kan weer over toekomst nadenken. Probeert weer grip op zijn leven te krijgen. Ook heeft hij het over een training assertiviteit, dat hij zou willen volgen.

Met de pastor spreekt Frits over allerlei zaken rond angst en vertrouwen. Wij zoeken naar wegen hoe zijn vertrouwen in God versterkt kan worden. En gelukkig, ja gelukkig, want niet iedereen heeft dat: gelukkig is er één mens die Frits voor 100% vertrouwt: zijn broer. Die broer is voor Frits als een engel.

 

Ludger Schüling

terug

Zondag 8 december 2019  


Zoeken


Lijn


© 2011 - Dienst Geestelijke Verzorging (Dienst Justitiële Inrichtingen, Ministerie van Veiligheid en Justitie)
      Disclaimer