Home  -> Nieuws Leeg plaatje
Pastor, hoe doe je dat nu geloven?
 

Als gevangenispastor kom je in je werk allerlei slag mensen tegen zowel binnen als buiten de muren. Je praat over van alles echt van alles van persoonlijke relatie tot de toestand in de wereld en uiteraard ook over geloof. Als pastor ben je op het gebied van geloof met onderricht, verkondiging en geloofsgesprekken bezig.

 

Een van de gesprekken die mij de laatste tijd bijgebleven is, is van een jongeman (dertiger).

Terwijl ik op zijn afdeling liep riep hij me binnen in zijn cel. Toen ik binnen kwam viel hij gelijk met de deur in huis; Pastor, hoe doe je dat nu geloven? Een vraag die me verraste en waar ik niet zo 1,2,3  antwoord op had. Dus vroeg ik: Waarom vraag je dat? Waarop zijn antwoord; ik weet niet waarom maar gelovige mensen zijn vrolijker, rustiger niet zo wanhopig..en dat wil ik ook…enfin we hebben er rustig over gesproken. Maar zijn antwoord hield mij wel bezig. Zijn gelovige mensen vrolijker, rustiger, gematigder? Ik had dat nog niet van die kant bekeken. Ik ken namelijk zelf genoeg chagrijnige en onrustige en ook wel vervelende mensen die zich in ieder geval gelovig noemen of daarvoor doorgaan. Maar zou deze gelijkmatigheid in karakter nu een maatstaf zijn waaraan je geloof zou kunnen aflezen? Geen idee.

Gisteravond was ik uitgenodigd door een kerkgenootschap om na een vastenmaaltijd een praatje te houden over het werken als aalmoezenier in de gevangenis. Ik vertelde wat een aalmoezenier allemaal doet en waarom en hoe en meestal sluit ik dan af met een gedicht van een pastorant. Zo ook gisteravond. Daar is keus genoeg want gedetineerde pastoranten dichten en schrijven wat af. Deze keer viel de keus op een gedicht van Patriek een oude koster van mij in de bajeskerk.

Toen ik zo de reactie van deze gelovigen zag, de (h)erkenning van de gevoelens, de hoop ooit eens.. was dit misschien wel een antwoord op de vraag van die jongeman en tegelijk ook het antwoord van Pasen aan alle gelovigen of…? hoe zou u dat nu zien?

 

Gedicht van Patriek  

 

God, geef me een mens

        al is het er maar één

        die er is voor mij

        die van mij houdt,

        die mij neemt zoals ik ben.

 

 

God, geef me een mens

        al is het er maar één

        die er is voor mij

        niet omdat ik als arm te boek sta,

        of omdat ik doorga als verloren zoon,

       maar omdat ik een mens ben

       een mens zoals ieder ander

 

 

God, geef me een mens,

        al is het er maar één

        die van me houdt

        die me nodig heeft

        en die ik nodig heb om zielsveel van te houden .

terug

Zondag 8 december 2019  


Zoeken


Lijn


© 2011 - Dienst Geestelijke Verzorging (Dienst Justitiële Inrichtingen, Ministerie van Veiligheid en Justitie)
      Disclaimer