Home  -> Nieuws Leeg plaatje
"De Heer is mijn herder" in de ISO
  Of ik even bij hem langs wil gaan: gedetineerde Nicolae* die nauwelijks Nederlands spreekt, wel een beetje Duits en Engels. Hij is opgesloten in de ISO want hij loopt telkens weg. Iedere dag ruimt Nicolae zijn cel helemaal op en zet hij zijn schaarse spullen klaar voor vertrek. 

Steeds vertelt hij het gevangenispersoneel dat hij naar huis mag en zegt hij "Please let me go home, I want to go home". Tientallen keren per dag vertelt hij dit aan iedereen die hij tegenkomt. Als hij de kans krijgt, probeert hij de gevangenis uit te lopen. Zonder veel gedoe: hij loopt zo onopvallend mogelijk met andere mensen mee richting de uitgang. Steeds is hij tegengehouden en weer teruggebracht naar zijn cel. Na de zoveelste poging om weg te lopen is besloten Nicolae in de ISO te plaatsen. Ontsnappen mag niet.

Ik meld me op de teamkamer van de ISO-afdeling. De bewaarders vertellen me dat Nicolae steeds op de intercomknop van zijn cel drukt en zegt dat hij naar huis mag. Maar ook dat het zo triest is dat hij iedere ochtend gepakt en wel klaar staat om weg te gaan. Het schijnt maar niet tot hem door te dringen dat hij nog wel even vast zal zitten. Misschien dat ik contact met hem kan maken en een gesprek kan voeren over zijn situatie? Het is alleen niet mogelijk dat ik hem individueel spreek. Gezien het ontsnappingsrisico gaan er drie bewaarders met mij mee naar de cel.

Met een Bijbel in de hand loop ik met hen mee. Ik heb een vertaling in de moedertaal van de gedetineerde meegenomen. We gaan zijn cel binnen, iedereen blijft staan. Nicolae en ik geven elkaar een hand, we stellen ons aan elkaar voor. Om ons heen drie bewaarders. "Pastor, I wanna go home". "Waar is je huis", vraag ik. Hij vertelt waar hij vandaan komt. Ik laat hem de vertaalde Bijbel zien en sla die open op psalm 23, "De Heer is mijn herder". Ik vraag hem of ik de goede Bijbel heb meegenomen, of hij de psalm kan lezen in zijn eigen taal. Zachtjes bewegen zijn lippen, hij leest de psalm voor, in zijn ogen is herkenning zichtbaar van vertrouwde woorden. Dan vraagt Nicolae: "Why the second line? What does it mean?". Wat betekent de tweede regel: "het ontbreekt mij aan niets"? Hij wil naar huis, dat ontbreekt. Een gesprek is begonnen, klein en kwetsbaar.

Rob Veerman, voormalig justitiepastor

*Nicolae is een gefingeerde naam omwille van de privacy.

terug

Zondag 8 december 2019  


Zoeken


Lijn


© 2011 - Dienst Geestelijke Verzorging (Dienst Justitiële Inrichtingen, Ministerie van Veiligheid en Justitie)
      Disclaimer