Home  -> Nieuws Leeg plaatje
De kapotte rozenkrans.
  De voorraad rozenkransen was al een poosje op, nieuwe waren besteld. Vorgie week kwamen ze aan en ging ik ze halen in het magazijn. Het nieuwtje verspreidde zich snel en al gauw kreeg ik van verschillende mensen de vraag of zij er een mochten hebben. 

En natuurlijk mag dat. Een rozenkrans is een methode om te bidden en bidden is een beproefd middel om nader te komen tot God en daardoor tot jezelf. 

Ook W kreeg een rozenkrans en ik legde hem uit wat de bedoeling ervan is. Het is niet een mooie halsketting – al is die daar mooi genoeg voor – maar het is een gebedssnoer. Ik beperkte me tot een uitleg in de eenvoudige vorm: bij de kralen die in groepjes bij elkaar staan bid je een Wees Gegroet, bij de anderen een Onze Vader. Blij ging W. weer heen. Hier kon hij mee uit de voeten.

Vandaag kwam W weer bij me. ‘Pastor’, zo zei hij, ‘mag ik van u een nieuwe rozenkrans want de oude is kapot?’. En hij liet hem zien: er waren twee kralen tussenuit. De uiteinden had hij weer aan elkaar gekregen en de twee losse kralen bracht hij mee. ‘Ik kan hem niet maken want ik heb geen tangetje om het weer aan elkaar te krijgen.’

We raakten in gesprek over vele andere zaken maar na verloop van tijd kwamen we weer terug op de rozenkrans. Ik pakte een nieuwe – gelukkig was de voorraad nu nog niet op – en hield hem in mijn handen. ‘W’ zo zei ik, ‘uit het feit dat jij zo zorgvuldig met deze rozenkrans omgaat blijkt de eerbied die je er voor hebt. Waarschijnlijk heb je hem zo intensief gebruikt dat hij daardoor kapot is gegaan?’ ‘Nee’ zei W, ‘hij hangt aan de rand van mijn bed, en ik ben er een keer per ongeluk aan blijven haken  waardoor die kapot is gegaan.’  ‘Maar hoe het gebeurde maakt niet zo veel uit, je hecht er waarde aan. Je vraagt om een nieuwe en je vind het erg dat de oude kapot is gegaan. Je hebt zelfs de twee losse kralen bewaard, je hebt er moeite voor gedaan’. ‘Ja, dat is wel zo, dat had ik zelf nog niet bedacht’. ‘Weet je W, wat ik doe? Jij krijgt van mij een nieuwe en ik ga de oude proberen te maken. Daarna hang ik hem op, hier aan de muur, op de plek waar nu al een hangt. Dan krijgt deze rozenkrans opnieuw een functie. Het herinnert mij aan dit gesprek wat wij hier samen voeren en het wordt symbool van iets wat kapot ging en weer geheeld kon worden.’  W glimlachte. Dit was iets wat hij zelf niet had kunnen bedenken en wat hem erg ontroerde. ‘Dank u, pastor, voor deze mooie woorden’.

Samen ging wij in daarna gebed. We dankten God voor de steun die hij geeft, we baden tot Maria dat zij ons nabij zal zijn en ik zegende de nieuwe rozenkrans. Opdat hij tot zegen mag zijn aan W.

Marian Boersen P.I. Veenhuizen / Norgerhaven.

terug

Zondag 8 december 2019  


Zoeken


Lijn


© 2011 - Dienst Geestelijke Verzorging (Dienst Justitiële Inrichtingen, Ministerie van Veiligheid en Justitie)
      Disclaimer