Home  -> Nieuws Leeg plaatje
Christelijke Meditatie
  In de gevangenis wordt veel nagedacht, gebeden, gemediteerd. Veel mensen denken dat meditatie is voorbehouden aan de boeddhisten. Niets is minder waar. Ook in onze eigen christelijke traditie is en wordt veel gemediteerd. Niet met het doel enkel je hoofd leeg te maken, maar om in contact te komen met God, met het hogere. 

Het heeft te maken met een verlangen naar verdieping en spiritualiteit. Zoeken naar ruimte en verstilling. Niet voor niets bezoeken veel mensen in hun vrije tijd regelmatig kloosters om tot rust te komen. Innerlijke rust maar ook bezinning is iets waar velen van ons, maar ook gedetineerden, naar verlangen.

Afgelopen jaar hebben wij in onze regio met de collega's samen een cursus christelijke meditatie gevolgd. Dit met het doel hier zelf wat meer mee te kunnen doen maar ook om te leren hoe dit aan te bieden op een goede manier aan gedetineerden.

In Lelystad zijn we inmiddels, naast de gespreksgroepen, begonnen met een uur christelijke meditatie. Afwisselend met de christelijke collega's houden wij deze bijeenkomst iedere week op een vast moment. Een van de dominee's doet ook mee, daar zij toevallig eveneens net een training op dat gebied gevolgd heeft. Na wat zoeken en feedback van de deelnemers hebben we voorlopig een vorm gevonden die aanspreekt. We verzamelen ons bij het Mariabeeld in het stiltecentrum. Mensen mogen zitten op een stoel of een meditatiekussen, waar men de voorkeur aan geeft. We starten met het aansteken van het licht van God in ons midden, we komen tot rust met behulp van een bodyscan, waarbij we ons openstellen voor Gods levensadem die door ons heen stroomt. Dan wordt er een (bijbel)tekst  gelezen die we vervolgens  bij onszelf overdenken. Na een tijd in stilte met elkaar gezeten te hebben, lezen we de tekst nog een keer en komen langzaam terug. Indien daar behoefte aan is, wordt er nog even samen gesproken. Het licht blijft, wanneer we vertrekken, branden bij Maria als teken dat zijn licht in ons aanwezig blijft en met ons meetrekt.

Natuurlijk zijn er meer werkwijzen mogelijk met bijvoorbeeld  beelden of muziek. Misschien dat we die ook introduceren. Als de groep wat langer draait, zie ik daar zeker mogelijkheden voor. Voorlopig blijven we even stil rond een tekst en genieten van de rust die deze meditatie brengt. De werkwijze van bodyscan en een tekst of zin om te overdenken is namelijk iets wat de deelnemers erg waarderen en waar ze ook prima op hun cel mee aan de slag kunnen.

Trudy Vester, PI Lelystad

terug

Vrijdag 16 november 2018  


Zoeken


Lijn


© 2011 - Dienst Geestelijke Verzorging (Dienst Justitiële Inrichtingen, Ministerie van Veiligheid en Justitie)
      Disclaimer